biografie

Tanja Boxman is geboren in 1955 als dochter van een timmerman. Ze was van jongs af aan verslingerd aan tekenen, wilde na de HBS naar de kunstacademie maar ondervond grote weerstand van haar ouders. Omdat literatuur eveneens een grote passie was ging ze daarom Nederlands studeren, MO-A. Lesgeven beviel haar al zeer snel niet, ze ging werken met geestelijk gehandicapten. Na een HBO-opleiding Maatschappelijk Werk is ze overgestapt naar de psychiatrie, beschermde woonvormen. Bij elkaar heeft ze 25 jaar lang, meestal in deeltijd, in de geestelijke gezondheidszorg gewerkt.

Omdat het bloed toch kruipt waar het niet gaan kan, ging ze de avondopleiding van de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam volgen waar zij in 1992 eindexamen deed in de studierichting Tekenen, Schilderen en Ontwerpen. Kort daarna betrok zij een atelier in Vlaardingen in een ateliercomplex voor tien kunstenaars.

Tanja heeft affiniteit met literatuur en poëzie. Daarnaast is reizen maar vooral fietsen een belangrijke inspiratiebron. De laatste jaren heeft ze fietstochten, steeds van enkele maanden, in Europa gemaakt.

Haar specialiteit is grafiek, om het ambachtelijke, het slijpen van steen over steen, het etsen van zink, het snijden in linoleum of hout en dan het draaien aan het wiel van de pers. De spanning van het papier oplichten na de druk.

Meestal werkt ze figuratief en maakt ze series met een thema zoals begraafplaatsen, Parijse beelden, dans, havens en recent devotie. Veel is geïnspireerd op haar reizen.

In 2000 heeft ze een tijdelijke installatie gemaakt voor „Reisburo Mareado”. Zij veranderde een glazen meet- & regelhuis op een olie-overslagbedrijf in Vlaardingen om tot een rozenkas.

Van 2004 tot 2009 was zij bestuurslid van de Stichting Mareado. Dit is een platform van en voor beeldende kunstenaars in Vlaardingen, dat beeldende-kunst-projecten initieert.